V hlavnej úlohe kyselina listová a vitamíny B

23.07.2004 Celý región

Podľa najnovších vedeckých poznatkov z oblasti výživy sa kyselina listová a vitamíny skupiny B považujú za významný zdroj prevencie zvýšenej hladiny homocyst...
Podľa najnovších vedeckých poznatkov z oblasti výživy sa kyselina listová a vitamíny skupiny B považujú za významný zdroj prevencie zvýšenej hladiny homocysteínu v krvi. Tá sa podieľa na vzniku aterosklerózy a chorôb srdca. Rastlinný tuk Flora od spoločnosti Unilever prichádza s obohatením svojho zloženia práve o tieto dve zložky výživy, čím sa ešte viac zvyšuje jeho priaznivý účinok na cievy a srdce.

Bratislava, 23. júl 2004. K doposiaľ známym rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení pribudlo ďalšie. Je ním zvýšená hladina homocysteínu. Ide o aminokyselinu, ktorá sa vo vyššej či nižšej miere vyskytuje v krvi každého človeka. Odborná verejnosť vníma homocysteín ako významný rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení, spolu s vysokým krvným tlakom, cholesterolom, cukrovkou, obezitou a ďalšími faktormi, ktoré sa podieľajú na poškodzovaní ciev. Príčinou zvýšenej hladiny homocysteínu môže byť fajčenie, hormóny, gény alebo nesprávne zloženie stravy. Liek je pritom pomerne jednoduchý – zabezpečenie dostatočného množstva kyseliny listovej a ďalších vitamínov skupiny B. Všetky tieto zložky sa vo vyváženom zložení nachádzajú vo vylepšenom rastlinnom tuku Flora, ktorého cieľom je ponúknuť komplexnú starostlivosť o srdce.

Kyselina listová hrá dôležitú úlohu najmä v metabolizme aminokyselín, stavebných zložiek bielkovín, takže sa podieľa prakticky na všetkých rastových a vývojových procesoch v organizme. Spolu s vitamínom B12 sa zúčastňuje na tvorbe krvných teliesok, je dôležitá pre dobrú funkciu kostnej drene. Je tiež nevyhnutnátá pre optimálnu funkciu nervového systému. Nemenej závažná je funkcia kyseliny listovej v metabolizme homocysteínu. Homocysteín vzniká v ľudskom organizme pri štiepení bielkovín a jeho zvýšená hladina v krvi je spájaná so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Kyselina listová sa spolu s vitamínom B12 a B6 podieľa na premene homocysteínu na neškodnú aminokyselinu methionín. Kyselina listová sa nachádza najmä v tmavej listovej zelenine, vo fazuli, šošovici, obilninách, orechoch, v celozrnných výrobkoch a v pečeni.

Strava s vyváženým príjmom dôležitých zložiek potravy je nevyhnutným predpokladom pre zdravý organizmus. Na základe najnovších vedeckých poznatkov o zdravej výžive a prevencii kardiovaskulárnych ochorení prináša spoločnosť Unilever rastlinný tuk Flora s novým, vylepšeným zložením. Okrem toho, že obsahuje viac ako 50 % polynenasýtených mastných kyselín z radu n-3 a n-6, nízky podiel nasýtených kyselín, prakticky neobsahuje transmastné kysliny. Taktiež je zdrojom odporúčaných denných dávok vitamínov E, A a D. Novinkou je práve obohatenie o kyselinu listovú a vitamíny B6 a B12. Vylepšili sa teda jej priaznivé zdravotné účinky a naďalej sa zachovala aj jej obľúbená chuť. Nové zloženie Flory od spoločnosti Unilever má za úlohu pomáhať v komplexnom prístupe k prevencii srdcovo-cievnych ochorení a na slovenskom trhu ho môžeme očakávať v auguste 2004.

Rastlinný tuk Flora od spoločnosti Unilever patrí vďaka svojmu zloženiu k najzdravším rastlinným tukom na trhu. Jeho cieľom je prostredníctvom Floraporadní v spolupráci s úradmi verejného zdravotníctva vyvíjať aktívnu činnosť zameranú na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení. Nevyhnutnosť týchto aktivít vyplýva z nepriaznivých štatistík úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia, ktoré sú na Slovensku príčinou 55 % všetkých úmrtí, čím sa zaradili na prvé miesto úmrtnosti u nás vôbec. Z doterajších vedeckých poznatkov je zrejmé, že príčiny vysokej úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia treba okrem iného hľadať v nesprávnom životnom štýle a spôsobe výživy. Pre tých, ktorí by chceli vedieť viac o starostlivosti o svoje zdravie, je na bezplatnom čísle 0800 152 153 zriadená informačná a poradenská linka zdravej výživy a zdravého životného štýlu – Floralinka, kde odborné poradenstvo pre záujemcov poskytujú v pracovné dni medzi 9. a 17. hodinou lekárka a diétne sestry. Mimoriadnemu záujmu sa teší aj webová stránka www.florastranky.sk, ktorá prichádza teraz s úplne novým vizuálom. Nájdete na nej novinky z oblasti správnej výživy, informácie o prevencii civilizačných ochorení a pohybových aktivitách. Navyše je pripravená obnovená e-kalkulačka, pomocou ktorej je možné vypočítať si výživové hodnoty prijatých ptoravín. Je tiež možné si tu objednať aj mesačný Spravodaj o zdravej výžive a zdravom životnom štýle.
Beáta Tamášová
 

Vyberte región

mark